SURPRIZE , SURPRIZE, Având in vedere faptul ca rezolvarea problemelor noastre, legate de inechitățile din sistemul de...

Publicată de Mișu Naon pe Duminică, 4 octombrie 2020

duminică, 22 aprilie 2012




EPISTOLA PREAÎNȚELEPTULUI SOLOMON
CĂTRE CREDINCIOȘII CRAIOVENI



        Zilele trecute presa din Bănie a relatat despre scrisorelele de felicitare trimise de Antonie Solomon, primar în exercițiu al Craiovei și candidat pentru aceeași funcție la alegerile ce vor avea loc peste doar șapte săptămâni, tinerilor ce au împlinit recent 18 ani și care, pe 10 iunie, vor vota pentru prima oară.
Interpelat de ziariști în conferința de presă de acum două zile cu privire la acest subiect, Aurică Solomon a negat orice conotație electorală a respectivei fapte, spunând că este doar un gest frumos, menit a fi o încurajare de a nu se lăsa calcați în picioare, adresată celor ce vor fi viitorul acestui oraș, bla- bla- bla, bla-bla-bla.
Să zicem că așa ar fi, cum zice Aurică, trimiterea acestor scrisori tinerilor de 18 ani nu a avut nici o conotație electorală și nu a urmărit nici un scop politic.
Ce te faci însă că în Săptămâna Mare, eu și vecinii mei din blocul de opt etaje în care locuim am găsit în cutiile poștale câte o ilustrată pe care la destinatar scria: “De la Primarul tău pentru un craiovean cu credință.” Alături era o urare, edilul dorindu-ne nu doar “Paște fericit?” ci și că “…Lumina sfântă a Învierii să ne lumineze sufletul și chipurile.”
Probabil pentru a ști pe cine să votăm la viitoarele alegeri deoarece textul urării pascale nu era plasat sub vreo imagine cu conotații religioase ci sub cea a vulturului jumulit al UNPR, mai exact sub sigla formațiunii politice căreia mulți îi spun Uniunea Naționala a Pupincuriștilor din România, știut fiind că cei care au creat această făcătură politică, intrată în Parlamentul României fără ca cineva să-i fi acordat vreun vot, au avut drept stindard izmenele lui Băsescu, șeful lor remarcându-se inițial prin contabilizarea strictă a indispensabililor și obielelor răcanilor din armia română. Ehei, dar de la o izmană de recrut la damful celor cotroceniste e o cale lungă, care nu-i la îndemâna oricui.
Dar să revenim la epistola prea înțeleptului Solomon. Alături de sigla uneperistă, în colțul din dreapta, în loc de timbru, este aplicat sloganul electoral, alb-albastru, al lui Solomon: “Iubesc Craiova – ANTONIE SOLOMON”. În partea de jos, sub adresa destinatarului, sunt adresele celor două site-uri electorale ale lui Solomon.
Dacă nici această scrisorică adresată locuitorilor Băniei nu are conotații electorale atunci înseamnă că eu sunt șahul Persiei și încă nu am aflat.
Problema însă nu este conotația electorală a acestei scrisori. Fiecare candidat are dreptul să-și facă propaganda electorală așa cum crede de cuviință, așa cum poate și așa cum îl ține buzunarul. Nu s-ar face gaură în cer nici pentru faptul că, oficial, campania electorala încă nu a început. Fie și-un lup mâncat de oaie, în ultimii ani ne-am cam tot aflat în campanie electorală neoficială.
Problema este că eu cred, și-s aproape sigur că nu mă înșel, că această campanie electorală, mai exact scrisorile la care mă refer, nu e plătită nici din buzunarele lui Aurică Solomon, nici din pușculița UNPR-ului. Ci din buzunarele mele, ale dumneavoastră, ale noastre, ale tuturor, mai exact din bugetul Primăriei, păstorită de candidatul Solomon.
De-ie Domnul să mă înșel! Dar, dacă facem niște conexiuni, dacă legăm între ele niște informații apărute în presa acum câteva zile sau cu câtva timp în urmă, concluzia se impune de la sine.
Astfel, Nicușor Fota scria în numărul din 01.02. 2012 al săptămânalului Indiscret articolul “Bugetul de imagine al Primăriei Craiova crește de cinci ori” în care devoala faptul că revenirea la butoane a primarului Solomon aduce schimbări substanțiale în proiectul de buget, Primăria plănuind să cheltuiască anul acesta de cinci ori mai mult decât anul trecut pentru imaginea sa, și a celui care o reprezintă, evident, că doar instituția din A.I.Cuza nu s-o reprezenta singură. Mai exact, 1,5 milioane lei noi (15 miliarde lei vechi), în condițiile în care în 2010 au fost cheltuite pentru imagine un miliard lei vechi iar în 2011 trei miliarde. Deci în acest an au fost prevăzute sume de aproape patru ori mai mari decât cheltuielile cumulate ale celor doi ani anteriori. (http://www.indiscret.ro/328/actualitate/10064/bugetul-de-imagine-al-primariei-craiova-creste-de-cinci-ori.html).
Oare ce urma să se întâmple anul acesta în Craiova care să justifice această creștere spectaculoasă a bugetului alocat pentru imagine? Jocurile Olimpice nu se mai organizează la Londra ci la Craiova? Finala Cupei UEFA se va desfășura pe stadionul din Bănie? Sunt alte evenimente epocale despre care încă nu am luat la cunoștință? Nu, domnii mei, singura explicație plauzibilă sunt cele două campanii electorale preconizate pentru acest an.
Acum două zile pe site-ul de știri locale din Craiova, Oltenasul.ro, a fost publicată informația că la începutul lunii aprilie Primăria Craiova a încheiat cu Poșta Română un contract pentru distribuirea corespondenței în valoare de 570 000 lei noi, adică aproape șase miliarde lei vechi (http://www.oltenasul.ro/primaria-craiova-trimite-scrisori-de-6-miliarde-de-lei-vechi/).
Ei, nu vi se pare ca lucrurile se leagă? Încă n-am citit despre vreun contract de distribuire a scrisorilor încheiat nici de Aurică Solomon, nici de Gheorghe Bică, nici de filiala craioveană a UNPR-ului, și atunci, cum să nu cred că ne expediem singuri scrisori, pe banii Primăriei, adică ai noștri, în care facem propagandă electorală lui Aurică Solomon și formațiunii pe care o reprezintă? Care, în nerușinarea ce-i caracterizează, au confiscat în interesul lor nu doar bugetul de imagine al Primăriei, ci și Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului. Să mă ierte Dumnezeu, dar eu așa consider din moment ce urarea „Paște Fericit”, semnată de Antonie Solomon, este vegheată nu de crucea jertfei Mântuitorului ci de vulturul stilizat de pe sigla UNPR-ului.
Întrebat în conferința de presă din 18 aprilie de unde a avut datele de naștere și adresele tinerilor care au împlinit 18 ani, Solomon a bâlbâit un răspuns, aruncând vina pe fostul lui partid și pe fostul său consilier: „De la partid, de la PDL, ei mi le-au dat. Domnul Radu m-a pus atunci în posesie. Nu glumesc, ei le-au luat, habar nu am de unde”, a mărturisit Solomon, potrivit celor relatate de Laura Motârliche în ediția din 19 aprilie a cotidianului Cuvântul Libertății.
Dacă Solomon n-are habar, se poate însă bănui. Fostul său consilier personal și, totodată, consilier municipal PDL, Radu Teodor, a fost, înainte de a ieși la pensie și a intra în politică, ofițer de poliție, șef al SEIP Dolj, structură ce îngloba pe atunci formațiunile de evidență a populației și de pașapoarte. Nu cumva, ca și Pacepa odinioară, colonelul a părăsit sediul de pe Amaradia purtând prin buzunare niște dischete ce le-ar fi fost de folos noilor stăpâni? Așa ești tentat să crezi la prima lectură și să consideri că ar fi interesant și, în același timp, de dorit ca structurile abilitate ale serviciilor de informații și ale MAI, în măsura în care nu sunt portocalizate și aservite până în vârful unghiilor, deși după lege ar trebui să fie independente și imparțiale, să cerceteze această ipoteză și să facă lumină în acest caz.
Numai că Radu Teodor a ieșit de peste șase ani la pensie iar după pensionarea sa structura craioveană de evidență a populației a trecut de la Poliție în organigrama Primăriei, deci în subordinea directă a primarului, și atunci, de unde o fi avut oare Aurică datele?

20.04.2012                                                                                Iancu BÂȚĂ