SURPRIZE , SURPRIZE, Având in vedere faptul ca rezolvarea problemelor noastre, legate de inechitățile din sistemul de...

Publicată de Mișu Naon pe Duminică, 4 octombrie 2020

vineri, 17 august 2012

STOP ABUZURILOR!

    Stimați colegi,

    Biroul Operativ al Filialei 1 Craiova, vă spune la dispoziție prin amabilitatea Fundației pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului modelul de plângere penală pentru denunț calomnios. Acesta este valabil pentru totalitatea cetățenilor României.

MODELUL DE PLÂNGERE PENALĂ pus la dispoziție de FACIAS pentru cetățenii anchetați că au votat la referendum

          Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a pus la dispoziția cetățenilor un model de plângere penală pentru denunț calomnios. Cei care au fost chemați la poliție în calitate de făptuitori pentru infracțiuni cu privire la desfășurarea referendumului și care doresc să depună plângere împotriva denunțătorilor pot să acceseze site-ul www.facias.org pentru a descărca modelul de plângere.
           În ultimele zile sute de cetățeni au fost audiați pentru că au participat la referendumul din 29 iulie. Investigațiile pentru posibilele fraude comise s-au făcut cu încălcarea normelor de procedură penală, în lipsa oricăror mijloace de probă, în mod abuziv și nelegal și constituie un demers periculos pentru democrația din România.
          Totodată, prin acțiuni de acest tip, se descurajează participarea cetățenilor anchetați și a familiilor acestora la viitoarele scrutinuri electorale.
         În aceste condiții, așa cum a anunțat cu câteva zile în urmă, FACIAS va acorda consiliere juridică gratuită tuturor persoanelor care au făcut obiectul unor anchete penale. În acest sens, pe site-ul www.facias.org a fost postat un model de plângere penală prin care aceștia se pot îndrepta împotriva denunțătorului pentru săvârșirea infracțiunii de denunț calomnios și se pot constitui parte civilă obligând persoana în cauză să plătească despăgubiri.   


          Acesta este modelul Plângerii Penale.




Domnule  PRIM-PROCUROR,


Subsemnatul/a ……………………………………….….  domiciliat in …………………………………….…….. formulez prezenta

PLANGERE PENALA

Impotriva numitului …………………………., domiciliat in……………………………………(daca nu se stie numele persoanei sau nu se poate afla, se va formula: “impotriva persoanelor care se fac vinovate de savarsirea infractiunii de......”)  pentru savarsirea infractiunii de
DENUNT CALOMNIOS
Prevazuta si pedepsita de Art.259 Cod penal “Invinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plangere, cu privire la savarsirea unei infractiuni de catre o anume persoana, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, in sprijinul unei invinuiri nedrepte, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.”

Motivele plangerii:
In fapt:
In data de 29 iulie am considerat ca este datoria mea civica sa votez. Deoarece ma aflam/ nu ma aflam in localitatea de domiciliu, m-am prezentat la cea mai apropiata sectie de votare, respectiv cea cu nr ...................... din localitatea ................................... si am votat pe listele permanente/suplimentare, conform legii.
In data de ............................ mi s-a comunicat prin (explicati cum:prin posta, curier, a venit cineva cu ea...) o citatie, prin care eram convocat/a, in data de................. la...................................in calitate de “faptuitor” pentru “plangere depusa de catre ………..................” (persoana fizica, PDL).
Drept urmare m-am prezentat la ......................... unde mi s-a comunicat de organul de politie insarcinat cu cercetarea cazului faptul ca impotriva mea a fost formulata o plangere penala, deoarece in data de 29 iulie mi-as fi exercitat fraudulos dreptul la vot.
In speta este vorba de indeplinirea cu rea credinta a unui act menit sa declanseze cercetarea penala cu privire la subsemnatul/a, deoarece pe citatie este si numarul de dosar penal. Ceea ce are consecinte directe asupra dreptului la imagine al persoanei. Tot in acest sens, subsemnatul/a este pus in situatia de a lipsi de la locul de munca pentru a semna declaratii la politie cu privire la exercitarea cu buna credinta a unui drept consitutional. Consider ca nimeni nu are dreptul sa ma chestioneze cu privire modalitatea de exprimare a votului deoarece votul este secret, conform legii.
 Constitutia Romaniei consacra egalitatea cetatenilor in fata legii si a institutiilor publice, fara privilegii si fara discriminari  (art. 16), precum si dreptul de petitionare al cetateanului  (art. 51), instituind in sarcina entitatilor publice obligatia de a raspunde la acestea in termenele si conditiile stabilite prin legi. Totodata, o  componenta a integritatii publice o reprezinta transparenta in desfasurarea activitatii institutiilor publice, prin care intelegem setul de instrumente prin care administratia (institutiile si autoritatile administratiei publice locale) da socoteala cetatenilor/contribuabililor cu privire la activitatea desfasurata in serviciul acestora. De aceea consider ca folosirea Bibliei in procedura de cercetare penala incalca deontologia profesionala iar credinta mea religioasa nu are nicio legatura cu exercitarea unui drept constitutional.
Un astfel de demers are consecinte deosebit de grave si este inacceptabil pentru orice cetatean roman in conditiile in care Romania, stat membru al Uniunii Europene si semnatara a Conventiei pentru drepturile omului, se angajeaza sa respecte si sa garanteze drepturile cetatenilor. In fapt, nu exista nicio proba care sa determine faptuitorul sa formuleze denuntul impotriva subsemnatului.
Totodata, prin actiuni de acest tip, se descurajeaza participarea mea si a familiei mele la viitoarele scrutinuri electorale.
Avand in vedere cele de mai sus, va solicit respectuos sa luati act de faptul ca plangerea depusa de catre ……….................. impotriva subsemnatului a fost facuta in lipsa oricaror mijloace de proba, in mod abuziv si nelegal si constituie un demers periculos pentru democratia din Romania.
Totodata ma constitui parte civila si solicit obligarea faptuitorului la plata sumei de …....................…….. ca despagubiri pentru prejudiciul adus persoanei mele. Comunitatea din care fac parte si angajatorii au aflat de calitatea mea de faptuitor intr-un dosar penal.
Avand in vedere cele aratate mai sus, consider ca in speta sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de denunt calomios si solicit organelor de ancheta luarea masurilor legale care se impun fata de autorii acestei infractiuni.
In drept: fapta constituie infractiunea de denunt calomnios, fapta prevazuta si pedepsita de art. 259 Cod Penal “Invinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plangere, cu privire la savarsirea unei infractiuni de catre o anume persoana, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, in sprijinul unei invinuiri nedrepte, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.”
In dovedirea plangerii, inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri. 


Data ...............                                                                                                                                                Semnatura  

DOMNULUI PROCUROR AL PARCHETULUI DE PE LANGA JUDECATORIA ………………………………….




Biroul Operativ al Filialei 1 Craiova